Schaatsen

Ik ben opgegroeid in Wanneperveen in De Wieden waar het prachtig is om op natuurijs te shaatsen! Ik begon met jeugdschaatsen en ben daarna lid geworden van Schaats Trainingsgroep Giethoorn en Shorttrack Club Thialf om mijn bochten te verbeteren. Het schaatsen ging me goed af en bij de junioren C zat ik in Gewest Fryslan langebaan bij Siep Hoekstra en shorttrack bij Henk Bos. Dit is een mooie combinatie van schaatsdisciplines die elkaar versterkt.

Als junior B kreeg ik een uitnodiging voor Jong Oranje Shorttrack om te trainen bij Dave Versteeg. Zo'n kans krijg je niet iedere dag, dus ben ik naar Heerenveen verhuisd. Via het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) was alles perfect geregeld om vol voor mijn sport te gaan en daarnaast zelfstandig aan school te kunnen werken. Als junior reed ik meermaals podium op NK's en in de Starclass competitie. Daarnaast heb ik drie keer deelgenomen aan het WK junioren (Courmayeur, Melbourne & Warschau). Mijn laatste wedstrijd als junior wist ik af te sluiten met een overall 2e plek bij de Europa Cup Final in Baselga en hier won ik de 500m. Al mijn uitslagen zijn terug te vinden op ShorttrackOnline.

Uitendelijk stroomde ik door naar de NTS (Nationale Trainings Selectie) bij Jeroen Otter. De komende jaren zou ik schaatsen op het hoogste niveau met een fantastisch team en daarmee de hele wereld over reizen! Bij de senioren reed ik ook drie WK's (Moskou, Seoul en Montreal). Meestal was Itzhak de Laat mijn roomie en zo kon ik onderweg altijd genieten van goede muziek. Hieronder een aantal (sportieve) hoogtepunten en belevenissen:
- WK Moskou Relay Brons (met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart)
- WorldCup Dresden Relay Goud (met Daan Breeuwsma, Koen Hakkenberg, Sjinkie Knegt, Adwin Snellink en Freek van der Wart)
- WorldCup Dordrecht Relay Zilver (met Freek van der Wart, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dennis Visser)
- WorldCup Dresden Relay Zilver (met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser en Itzhak de Laat)
- WorldCup Minsk Relay Goud (met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser en Itzhak de Laat)
- WorldCup Seoul Relay Zilver (met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Dylan Hoogerwerf)
- WorldCup Relay klassement winst met TeamNL
- 1500km & 25000hm Camino van Girona naar Santiago de Compostela
- Alpen Tour Trophy Schaldming
- Fietskamp Bormio met Stelvio, Mortirolo en Gavia
- Meerdaagse hike Corsica
- Shanghai tower
- NBA & NHL match Amerika

Na het WorldCup zilver in Seoul was ik helemaal klaar voor de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang. Ik had hier jaren naar toe geleefd maar werd niet geselecteerd en was eerste reserve. Ik heb toen besloten om te stoppen met shorttrack op dit niveau en me te gaan focussen op andere dingen. Shorttrack heeft me gevormd tot wie ik ben en ik ben trots op wat we met TeamNL bereikt hebben!

Mijn volgende doel was om mijn studie werktuigbouwkunde af te ronden en ik liep mijn stage bij ZiuZ in Gorredijk. Vanuit mijn studie dacht ik altijd veel na over mijn materiaal en ik vond het leuk om hier extra winst te pakken. Bij ZiuZ sponsorden ze al een dames marathonploeg en er werd een herenploeg opgezet. Ik had af en toe wel eens een marathon gereden als training en vond het leuk om te doen. Samen met Gerwin Smit, Ronald Haasjes, Kevin van der Horst en Chiel Smit behaalden we een aantal mooie resultaten in de landelijke b marathons en won ik de marathon in Utrecht. Na twee seizoenen stopte de ploeg en nu schaats ik bij team OR-Quest Bouw en Techniek. Ik ben het shorttracken nog niet verleerd en schaats voor mijn plezier op het vierde uur bij Trias. In de winter mag ik ook graag skiën, dat lijkt behoorlijk op schaatsen qua houding.

In 2020 kwam het verschrikkelijke bericht dat Lara van Ruijven was overleden. Een aantal weken eerder sprak ik haar nog en ik herinner me Lara als een vrolijke, positieve en oprechte meid. RIP Champ.